Installing Testlink in the simplest way [on PHP vs MySQL]

19 03 2010

I tried installing Testlink 1.8 for my test management today. The installation guide is simple, but for windows users it doesn’t give much of troubleshooting steps which users face often. I figured out some solutions for the problems which windows users face while installing this application as web server.

This is the complete flow including the troubleshooting steps for most commonly faced issues:

1. Download Testlink from the site

http://sourceforge.net/projects/testlink/files/

2. Extract the source file using any free zip extractor

3. Now download any PHP Server; I’ve chosen the WAMP (http://www.wampserver.com/en/download.php), which is a very simple server administrator

4. WAMP uses port 80 by default, which is commonly used by many applications (including IMs like skype), so better change it to any other port (say 81)

Go to this file Drive:\wamp\bin\apache\Apache2.2.11\conf\httpd.conf and change the port number

5. Now that the WAMP installation is done, place the extracted Testlink folder to the ‘www’ directory of the WAMP folder. (WAMP folder can be found on the installed drive directly Drive:\wamp)

6. Now, start the WAMP server and type the URL http://localhost:81/testlink/install/index.php

7. While this page is being opened, open your MySQL client (I use MySQL yog free edition) and create a database with name ‘testlink’ on your localhost

8. Extract the data tables and data inside the tables (using SQL restore) on this database. Both these SQL files can be found inside the test link folder that you’ve extracted. The location is Drive:\wamp\www\testlink\install\sql\mysql

9. Back at step 7, the installation page would have been open on your browser, give the location credentials:
DB URL: localhost:3306
DB User id, Password, Optional User ID and Password

10. Done, you are ready and can access the testlink

Most of the users find the below error after configuring test link & opening the page

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in C:\wamp\www\testlink\lib\functions\lang_api.php on line 173

This is because the ereg command is no more used in the PHP versions > 5.2. So the solution for this is either reverting back to PHP 5.2 or lower (or) do the following tweak:

Go to the Drive:\testlink\lib\functions\ and go to line number 173 in the file ‘lang_api.php’. Change this line:
$t_lang_var = ereg_replace( ‘^TLS_’, ”, $t_var );
to be this line:
$t_lang_var = preg_replace( ‘/^TLS_/’, ”, $t_var );

About these ads

Actions

Information

17 responses

12 05 2010
Smita

The PHP version i am using is 5.3 .
After replacing
$t_lang_var = ereg_replace( ‘^TLS_’, ”, $t_var );

With
$t_lang_var = preg_replace( ‘/^TLS_/’, ”, $t_var );
Its giving me the successful Testlinkinstallation screen too, but on clicking the link to start testlink its giving me the following error
Parse error: parse error in D:\Program_Files\wamp\www\testlink\lib\functions\lang_api.php on line 173

can you please give me solution to it

19 05 2010
sasidhar

You should have to give the quotes carefully while you updating on the 173 line. Once check the quotes

Cheers,
Sasidhar

20 05 2010
sakkisays

what php version are you using? like i mentioned, if you are using any version below 5.2, then you dont have to change the ereg command. check it and come back if you still see the error.

28 05 2010
Smita

I did a registry clean up and reinstalled it again and it worked :) .Thanks for your help.
@Sasidhar :yes have to be very careful regarding the quotes initially i just copy pasted the line but then i realised the secong argument is two single quotes and not a double quote.
@Srikanth :I am using a 5.3 version .Registry clean-up first and the installation worked for me.
@Srikanth :Can u please help me installing bugzilla ?

29 05 2010
sakkisays

@smita: try this: https://wiki.mozilla.org/Bugzilla:Win32Install
if you’re still not able to. then let me know, i’ll help you out!

5 07 2010
Ramesh

HI,
Can you please give me the steps to install Test link on Windows?
Thanks in advance…

6 07 2010
Ramesh

1. Hi I want to link JIRA to testlink. but i didn’t found the parameter $g_interface_bugs = ‘no’; in the custom_config.inc.php file
How can i do this.
Please help me.

2. I followed the instructions and sucessfully installed the test link.
But i am getting below message.

“There are security warnings for your consideration. See details on file: C:\wamp\www\testlink\logs\config_check.txt. To disable any reference to these checkings, set $tlCfg->config_check_warning_mode = ‘SILENT’;

In this file also i didn’t found the mentioned parameter to type SILENT

3. Once i installed the test link i created 3 users. What should be the url to be given for the rest of the users.

Please help me about all the 3 mentioned problems. As i am completely new to this type of installations.

6 07 2010
Ramesh

I tried the same url http:///testlink/login.php from other machines but the page is not getting opened.

7 07 2010
Ramesh

I am getting the below error if i click on a test case at the time of execution

Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required ‘ADODB_sql.class.php’ (include_path=’.;C:\php5\pear;.;C:\wamp\www\testlink\lib\functions\;C:\wamp\www\testlink\third_party\’) in C:\wamp\www\testlink\lib\functions\common.php on line 94

Please help me regarding this what i have to do

20 07 2010
Doug

Try copying and pasting this line:

The line above has smartquotes in it which keeps the line from being read correctly.

$t_lang_var = preg_replace( ‘/^TLS_/’, ”, $t_var );

20 07 2010
Doug

Nevermind, the blog automatically converted the single quotes to smartquotes. Just change both of them back and it will work.

16 04 2011
Mayur Belekar

Hello shrikant, i have done with the change port number, but after that when i put the extracted testlink folder in the www directory, and i open the link. Then it shows page not found error

16 04 2011
Mayur Belekar

i have completed with the fifth step and on the sixth step the url was not open

18 07 2011
Anubhav

Hi during installation testlink, I am getting below:
Fatal error: Call to undefined function reportFatal() in D:\Program Files\wamp\www\testlink\lib\functions\database.class.php on line 193

Please suggest.

29 07 2011
rohitsingh

Hi All,

I am getting this error –

Warning: require_once(../config.inc.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in C:\wamp\www\testlink-1.9.0\install\installNewDB.php on line 37

Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required ‘../config.inc.php’ (include_path=’.;C:\php5\pear’) in C:\wamp\www\testlink-1.9.0\install\installNewDB.php on line 37

Kindly suggest a solution for this if anybody faced it and resloved.

Thanks & Regards,
Rohit

19 10 2011
Tamil Selvan

Hi Srikanth.,
Can u plz help me to integrate Testlink with Bugzilla..??

22 11 2011
Suresh

System is showing message like this , let me know it.

TestLink setup will now attempt to setup the database:
Creating connection to Database Server:Failed!
Please check the database login details and try again.
Database Error Message: Access denied for user ‘root’@’localhost’ (using password: YES)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: